Опис
Ягоди дикоростучої малини містять близько 10% цукрів, органічні кислоти і їх солі, вітаміни А, В, С. Насіння містить до 22% жирної олії. У ягодах садової малини міститься до 11,5% цукру (глюкоза, фруктоза і сахароза), органічні кислоти (яблучна, лимонна, саліцилова), дубильні речовини, пектин (до 0,9%), клітковина (4-6%), флавоноїди , антоціани, мінеральні речовини і мікроелементи (залізо, мідь, калій, кальцій, магній, цинк, кобальт), вітаміни С, В1, В2, РР, фолієва кислота, провітамін А. у садової малині міститься набагато більше саліцилової кислоти, ніж в лісовій , тому вона корисніша за простуде.В малині щодо мало вітаміну С, але багато заліза. Його в малині більше, ніж в інших плодових культурах (на 100 г ягід - 2-3,6 мг), крім вишні і агрусу. У листі містяться флавоноїди, органічні кіслоти.Полезние властивості малини насінні малини міститься жирне масло і бета-ситостерин, що володіють протисклеротичними властивостями (калоризатор). Малина входить до складу потогінних, вітамінних, протикашльових зборів і чаев.Прі грипі, ангіні, простудних захворюваннях приймають настій з сухих ягід малини: 100 г сировини заливають 3 склянками крутого окропу, настоюють не більше 30 хвилин, потім проціджують. Приймають по 1 склянці на ніч як потогінний засіб.