Опис
Калорійність свіжої м'яти становить 49 ккал на 100 грам продукту. Склад свіжої м'яти Всі види свіжої м'яти сильно ароматичні, більшість з них містить багато ментолу. Рослини роду м'ята істотно розрізняються за хімічним складом утворених при метаболізмі летких речовин, що проявляється в різному запаху і в різному складі ефірних масел. Хімічний склад листя м'яти характеризується вмістом білків, вуглеводів, клітковини, вітамінів: А, В6, В9, С і мінералів: калій, кальцій, магній, цинк, марганець, залізо, натрій. Корисні властивості свіжої м'яти Протягом багатьох століть свіжа м'ята вважалася видатним домашнім засобом проти різних захворювань, і від шлунка, і від нервів, і від застуди. Лікарі давнину вважали м'яту настільки видатним засобом, що називали & laquo; травою життєвості & raquo ;, і вважали, що якщо м'ята, зібрана під сприятливим впливом, то вона здатна надавати сили старим і продовжувати життя людини на довгі роки. Завжди дуже високо цінувався запах м'яти, який має самостійний цілющий ефект: він приводить розладналися функції багатьох органів людського тіла до норми (калоризатор). М'яту зашивали в подушки для здорового сну. Стародавні римляни вірили, що аромат м'яти, сприяє підвищенню розумової діяльності, і носили на голові вінки з м'яти.