Опис
Буряк має широкий спектр застосування в народній медицині, завдяки своїм корисним і цілющим властивостям. Корисні властивості буряка обумовлені наявністю в коренеплодах різних вітамінів (групи В, РР, та ін.), Бетаїну, мінеральних речовин (йоду, магнію, калію, кальцію, заліза, і ін.), Біофлавоноїдів. Вживається як загальнозміцнюючий, що покращує травлення і обмін речовин засіб. Буряк хороший джерело вітаміну C, міді і фосфору. Буряк усуває токсини в організмі. Листя буряка містять багато вітаміну А, а коріння вітамін С. Прийом в їжу буряка запобігає появі або зростанню злоякісних пухлин. Вміст вітаміну В9 в буряці ідеально підходить для запобігання хворобам серця. Прийом в їжу цього вітаміну істотний для виробництва гемоглобіну, або запобігання анемії, лейкемії. Буряк має омолоджуючі властивості. Ці властивості набирають чинності завдяки наявності в буряку фолієвої кислоти, яка сприяє створенню нових клітин. Червона буряк не дуже корисна для тих, хто має слабку шлунком або для тих, у кого підвищена кислотність. Буряк корисний для людей, які страждають затримкою рідини в організмі, і для людей які страждають від ожиріння. Буряк очищає не тільки нирки, але також і кров, зменшуючи кислотність нашого організму, і сприяє очищенню печінки. Цей овоч стимулює наш мозок і усуває токсини, які можуть накопичитися в нашому організмі, підтримуючи хороше психологічне здоров'я і запобігаючи передчасному старінню. Буряк корисний і при захворюваннях печінки. Буряк сприяють зміцненню стінок капілярів. Речовини, що містяться в коренеплодах, мають судинорозширювальну, противосклеротическое і заспокійливу дію. Вони сприяють виділенню надлишкової рідини з організму і необхідні для нормальної роботи серця. Буряк рекомендується для профілактики і лікування гіпертонії, атеросклерозу та інших захворювань серцево-судинної системи. Коренеплоди буряка містять багато пектинових речовин, завдяки чого мають гарні захисними властивостями від впливу радіоактивних і важких металів, пектинові речовини також сприяє виведенню холестерину і затримують розвиток шкідливих мікроорганізмів у кишечнику. Буряк має також кровотворні властивості, завдяки високому вмісту в коренеплодах заліза і міді. Буряк застосовується при різних ступенях анемії і при станах, пов'язаних зі зниженою міцністю стінок кровоносних судин.