Опис
Грейфрут малокалорійний і містить всього 29 ккал на 100 грам продукту. Склад і користь грейфрута Грейпфрут & ndash; цінний дієтичний і лікувальний продукт. У ньому містяться провітамін А, вітаміни С, В1, D, Р, до 7% цукрів (глюкоза, фруктоза, сахароза), мінеральні солі, органічні кислоти, пектинові речовини, фітонциди, ефірна олія, гіркий глікозид нарингин, який надає, плодам гіркуватий присмак (калоризатор). Вміщені в плодах грейпфрута глікозиди і вітаміни сприяють профілактиці атеросклерозу, зниження кров'яного тиску. Грейпфрут сприяє усуненню функціональних розладів печінки. Грейпфрутова дієта допомагає скинути вагу при ожирінні. Протипоказання грейфрута Грейпфрут може дратувати нирки і слизову оболонку шлунка і кишечника. Тому він не рекомендується при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечника, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті. Не можна приймати одночасно сік грейпфрута і препарати, що знижують тиск. Можуть виникнути такі побічні ефекти, як запаморочення, сильне серцебиття і почервоніння обличчя. У соку грейпфрута міститься речовина, яка перешкоджає роботі ферменту, що розщеплює ці препарати, в результаті дія препарату виявляється більш тривалим, ніж потрібно. Запивати ліки потрібно лише звичайною водою.