Опис
Шпинат містить залізо, кальцій, магній, вітаміни A, C і E, антиоксиданти і фолієву кислоту. Шпинат містить також фіторечовини, що знижують ризик розвитку сліпоти. За вмістом білків шпинат перевершує всі овочі, поступаючись тільки зеленому горошку і молодим стручкам квасолі. Шпинат містить майже всі відомі вітаміни і багатий мінеральними солями. Шпинат & mdash; це відмінне джерело заліза, яке є частиною гемоглобіну, що постачає киснем всі клітини організму і входить до складу системи, відповідальної за метаболізм і вироблення енергії. Особливо рекомендується жінкам, дітям і підліткам. Крім того, шпинат дуже добре засвоюється: в ньому містяться речовини, що поліпшують діяльність підшлункової та слинної залоз. Довгий час помилково вважалося, що шпинат, в порівнянні з іншими продуктами харчування, дуже багатий залізом (близько 35 міліграм заліза на 100 грам шпинату, насправді ж & mdash; вміст заліза в шпинаті в 10 разів менше). Джерелами цієї помилки можуть бути як помилка американського дослідника кінця XIX століття, забула поставити десяткову кому в числі, так і результати дослідження сухого шпинату швейцарським професором Густавом фон Бунге 1890 року. Результати фон Бунге (35 мг заліза на 100 г продукту) були відносно правильними, однак він досліджував не свіжий, а висушений шпинат. Свіжий ж шпинат складається на 90% з води, тобто в ньому міститься не близько 35, а близько 3.5 мг заліза. Ця помилка була виявлена німецькими хіміками тільки в 1937 році, і в 1981 році в Британському Медичному Журналі було опубліковано офіційне спростування цього міфу.