Опис
Калорійність кінзи становить 23 ккал на 100 грамів продукту. Склад кінзи Кинза & ndash; воістину джерело вітамінів, макро- і мікроелементів, в її склад входять вітаміни A, В1, B2, B3, B6, B9, C, Е, K, PP, холін, а також натрій, кальцій, калій, фосфор, залізо і мідь. Кінза містить ефірні масла, пектин, рутин і алкалоїди. Користь і шкода кінзи Зелень кінзи має бактерицидну дію, її застосовують при різного роду інфекціях і при лікуванні захворювань порожнини рота. Кінза виводить зайву воду і розчинені в ній токсини, сприятливо впливаючи на серцево-судинну систему і нирки. Вона зміцнює судини, виводить непотрібний холестерин і знижує тиск в кров'яному руслі. Крім того, кінза істотно знижує цукор у крові (за допомогою кінзи і коріандру можна значно знизити дозу прийнятого інсуліну). Вона полегшує депресивні стани, заспокоює нервову систему і працює як болезаспокійливий засіб. Кінза збуджує апетит і активно бере участь в травленні & laquo; важких & raquo; жирних і білкових продуктів, підсилює перистальтику шлунково-кишкового тракту, а так само позитивно відбивається на здоров'ї очей при дегенеративних змінах кришталика і ураженнях сітківки. Широко використовуються в народній медицині кровоспинну, ранозагоювальну і заспокійливі властивості соку листя кінзи. Не дивлячись на величезну кількість корисних властивостей, у кінзи є протипоказання. Чи не рекомендують захоплюватися кінзою майбутнім мамам під час вагітності та в період лактації, так як різкий смак зелені кінзи може вплинути на смак грудного молока. Так само зменшити вживання кінзи слід людям, що перенесли інсульт або інфаркт міокарда.