Опис
Калорійність свіжого базиліка становить 27 ккал на 100 грам продукту. Склад свіжого базиліка Надземна частина рослини містить дубильні речовини, глікозиди, сапоніни, сахаpa. Ефірна олія містить евгенол (45-70%), метил-хавікол, цинеол, ліналоол, камфору, оцімен. Ефірна олія знаходиться переважно в суцвіттях. У насінні базиліка міститься жирне масло, в листі є вітаміни & mdash; аскорбінова кислота, каротин, рутин. Листя базиліка є цінним джерелом вітаміну Р, провітамін А. Корисні властивості свіжого базиліка Свіжий базилік рекомендується використовувати в дієтичних стравах при метеоризмі, відсутності апетиту і при гіпотонії. Препарати з рослини стимулюють травлення, надають тонізуючу, протизапальну, сечогінну, протиблювотну, антисептичну і в'яжучу дію. Настій трави застосовують при гастриті, коліті, пиелите, як засіб проти кашлю при кашлюку, а також як лактогонное засіб для жінок, що годують (калоризатор). Настій із листя базиліка використовують зовнішньо для полоскань при ангіні, стоматитах, для примочок на труднозаживающие рани, всередину & mdash; як протигарячковий засіб. Відвар рослини рекомендують для полоскання порожнини рота при зубному болю, а сік свіжого листя при запаленні середнього вуха. У сучасній медицині свіжий базилік використовують у багатьох країнах для приготування ароматичних ванн, полоскань і як пом'якшувальний засіб. Настій трави рекомендується при застуді, його застосовують для обробки ран, виразок, екземи.